Spring and Summer 2013 Classes
All classes below take place at Joann Fabrics And Crafts, 49 Topsham Fair Mall Rd, Topsham, Maine unless noted otherwise!
To register for any Joann class, call the store at (207) 373-1465 and remember most classes go on sale for 50% a couple times each month! Call to request a catalog. Sewing machines are provided but it is suggested that you bring your own.
Have any questions, please email me at firstname.lastname@example.org
FREE MOTION QUILTING 0ne 3 hour session, offered twice
DATES AND TIMES: Tuesday April 30, 5:30-8:30pm and Thursday August 1, 5:30-8:30pm
Learn the basics of free motion quilting. Learn how to get started, practice loop-d-loops, swirls, stippling, and writing your name in cursive. Must have a darning foot attachment for your machine.
SEWING BASICS 101 one 2.5 hour session, offered atleast twice per month, ongoing
DATES AND TIMES: Monday May 6th 9:30-12:00pm; Wednesday May 22nd 9:30-12:00pm; Monday June 3rd 9:30-12:00pm; Saturday June 15th 10:00-12:30am; Wednesday June 19th 9:30-12:00pm, Thursday July 11th 12:45-3:15pm; Thursday July 25th 6:00-8:30pm; Wednesday Aug 7th 6:00-8:30pm; Friday August 23rd 6:00-8:30pm
Learn the very basics of sewing. How to thread your machine, wind a bobbin, sew straight and curved seams, topstitch, read a basic pattern, and more.
UP-CYCLED SWEATER PURSE one 3 hour session, offered three times
DATES AND TIMES: Wednesday May 8th 5:45-8:45pm; Monday May 20th 5:45-8:45pm; Saturday June 1st 4:00-7:00
Cut up on old cable knit sweater and turn it into a trendy purse.
CROCHET 202 GRANNY SQUARE one 3 hour session, offered three times
DATES AND TIMES: Saturday May 11th 4:30-7:30pm; Thursday May 16th 12:00-3:00pm; Friday June 14th 12:00-3:00pm
Learn how to read a crochet chart (along with a written pattern) to construct a hexagonal, multi-colored granny square.
CHUNKY BUTTON BRACELETS one 2.5 hour session, offered four times
DATES AND TIMES: Wednesday May 15th 5:45-8:15pm; Monday May 27th 5:45-8:15pm; Sunday June 9th 3:15-5:45pm; Wednesday June 26th 5:45-8:15pm
String a one-of-a-kind double stranded bracelet incorporating both beads and buttons. Learn my secret trick to getting buttons to lay flat when strung with beads. A great way to use and wear vintage buttons.
MIXED MEDIA LANDSCAPE COLLAGE two 3 hour sessions, offered twice
DATES AND TIMES: Thursdays July 18th & 25th 2:00-5:00pm; Wednesdays August 21st & 28th 2:00-5:00pm
Learn many different mixed media techniques to create a one-of-a-kind whimsical landscape using paint, paper, oil pastels, and more. Great for teens and beyond.
PAINT ‘N’ STITCH CUFFS One 2.5 hour session, offered twice
DATES AND TIMES: Tuesday July 23rd 9:30-1:00pm; Tuesday August 27th 9:30-1:00pm
Use fabric paint, trim, a zipper, lace, and bias tape to create a one-of-a-kind wearable work of art. Make two button toggle closures. A real rockin’ beauty!
FREE MOTION QUILTED CUFF one 3 hour session, offered once
DATE AND TIME: Thursday August 15th 5:30-8:30
Similar to the above cuff except no paint and lots of messy free motion. This time a faux button closure ( hidden velcro!)
KIDS’ SEWING: HEADTIME STORY (PILLOWCASE) one 3 hour session, offered atleast per month ongoing
DATES AND TIMES: Saturday May 18th 4:00-7:00pm; Saturday June 15th 3:30-6:30pm; Thursday June 27th 11:30-2:30pm; Friday July 12th 9:30-12:30pm; Monday July 22nd 9:30-12:30pm; Monday August 5th 9:30-12:30pm; Saturday August 24th 9:30-12:30pm
Kids ages 8 and up will sew a simple pillowcase from start to finish. All straight seams with a decorative border.
KIDS’ QUILTING 201: BANDANNA QUILT two 2.5 hour sessions, offered three times
DATES AND TIMES: Saturdays May 25th & June 1st 3:00-5:30pm; Mondays July 8th & July 15th 3:00-5:30pm; Wednesday August 7th & August 14th 10:00-12:30
Kids ages 8 and up will sew a colorful lap quilt using bandannas. All straights seams and a tied top.
KIDS’ SEWING 202: CELEBRATION BUNTING two 2 hour sessions, offered three times
DATES AND TIMES: Sundays 26th & June 2nd 10:00-12:00pm; Fridays July 12th & 19th 1:00-3:00pm; Mondays August 12th & 19th 1:00-3:00pm
Kids 8 and up will sew up an adorable and festive flag bunting very similar to the one below (choosing their own fabric of course!)